Лена Лалчева - психологично консултиране и терапия

за записване на час 0889 07 39 36; 0877 07 39 36

С какво би бил по-различен животът ми, ако вярвах на 100 % в себе си?

 

Днес ще си говорим за увереността и вярата в собствените сили и възможности. Всеки от нас има мечти, блянове и копнежи, които въображението му рисува в моменти на самота и съзерцание. Някои от нас имат късмета да сбъдват мечтите си. Дали е въпрос само на късмет обаче?

Истината е, че зад всяка сбъдната мечта стоят огромно количество усилия, ресурси, време, търпение и няколко провала.

Повечето хора не посмяват дори да посегнат към мечтите си и те си остават само в сферата на въбражението им. И така, цял живот.

С какво обаче би бил по-различен животът ви, ако вярвахте на себе си и на мечтите си на 100 %? Намислете си една мечта. Хайде, знам, че имате много такива. Вземете една от тях, независимо дали най-смелата или нещо скромно и крарткосрочно. Запишете я на един лист. Допълнете още няколко ваши мечти отдолу. Сега си представете, че те са се случили. Че вече имате мечтаната работа или собствен бизнес, че сте на летището за онова пътешествие, за което мечтаете или че сте на прага на първото си собствено жилище или къщичка в планината.

Почувствайте духа на случващото се, потопете се в атмосферата на заобикалящата ви среда, потънете в звуците и усещанията, които изпитвате.

Хубаво е, нали? Това е усещането, което ще имате тогава и животът, на който бихте могли да се наслаждавате. Сега се върнете обратно в настоящето и се хванете за работа.

Запишете всички проблеми, които ще срещнете на път към осъществяването на мечтата си. Не получавам достатъчно пари; не знам английски език; банката няма да ми отпусне кредит; не съм достатъчно добър в това; винаги ще има по-добри кандидати от мен и т.н. Можем да запишем много причини, които ни пречат да осъществим мечтите си. Всички те обаче имат общ корен. И той е, че не вярваме в себе си. Не вярваме, че тази компания ще избере точно нас за свой служител, че можем да бъдем харесани от новата колежка, че ще се справим с развитието на собствен бизнес. Че може да отидем на пътешествие сами и да напишем блог или дори книга за това. Има толкова много мечти, колкото и хора по света. И причината те да не се осъществяват е  неувереността на всеки от мечтаещите.

Запишете всеки от проблемите, ,които ви спират и започнете да търсите решение за тях. Забравете всички доводи „против“ и действайте, сякаш няма начин да се провалите.

Най-лошото, което може да се случи е да направите грешка и да се върнете на старта, от който тръгвате сега.

Какво ще стане, ако отидете на пет интервюта за работа и не ви одобрят? Нищо, отново ще си бъдете на настоящата работа със същата заплата и същите колеги. Т.е. нищо не губите, ако решите да опитате. И това важи за всички нови неща, с които се заемате.

Преди малко отваряйки една книга напосоки, попаднах на цитата „Истинският гений е способността да мобилизираш всичките си ресурси, за да постигнеш състояние на абсолютна увереност.“ Т.е. ако станем абсолютно уверени в силите и възможностите си, няма нищо, което да ни спре да постигнем мечтите си. Когато човек е наистина уверен, той действа, мисли и чувства по съвсем различен начин. Нито една грешка не може да го обезсърчи, нито едно препятствие не може да го откаже или демотивира. Трудността не е в постигането на мечтите, а в това да се чувстваме уверени, че можем да го направим.