Лена Лалчева - психологично консултиране и терапия

за записване на час 0889 07 39 36; 0877 07 39 36

Паническо разстройство

Паническото разстройство е силно разпространено, особено сред младите хора на възраст между 18 и 40 години. Почти всеки трети човек някога в живота си е получавал паническа атака, а когато тя се повтаря в рамките на известно време /до два месеца/ с честа периодичност, говорим за паническо разстройство.

Паническото разстройство се повлиява много добре от когнитивно-поведенческа психотерапия, и с изключение на най-тежките случаи, при които индивидът не може да функционира адекватно, медикаментите съвсем не са задължителни. В работата си с паническо разстройство аз често прилагам и EMDR терапия, която спомага за преработване на негативни травматични спомени, свързани с настоящето състояние на паническо разстройство.

За симптоматиката и пристъпите на паника прочетете повече в статиите ми за паническото разстройство или вижте интервюта с мен в телевизионни предавания за паническите атаки.

При психотерапия на паническо разстройство старта на работа може да бъде както с една сесия седмично при леки до средно тежки случаи, така и с две сесии седмично при по-тежки и дългосрочни случаи. След първоначална консултация с Вас ще преценим заедно кой е най-подходящият начин и честота на работа в зависимост от конкретната симптоматика.

За записване на час за консултация и терапия при паническо разстройство: 0877 07 39 36; 0889 07 39 36

Изисквания за поставяне на диагноза според Международна класификация на болестите Х ревизия /МКБ Х/

F41.0.

Паническо разстройство /епизодична пароксизмална тревожност/

Основна характеристика са повтарящите се пристъпи на силна тревожност (паника), които не се ограничават до определена ситуация или обстоятелства, поради което са непредсказуеми. Както и при другите тревожни разстройства, преобладаващите симптоми обхващат внезапен пристъп на сърцебиене, болка в гърдите, чувство на задушаване, болка в гърдите, световъртеж и чувство за нереалност (деперсонализация или дереализация). Почти неизменно се среща вторичен страх от смърт, загуба на контрол или полудяване. Отделните пристъпи обикновено продължават няколко минути, но понякога и по-дълго; честотата на пристъпите и ходът на заболяването са също твърде променливи. Честите и непредвидими пристъпи на паника водят до чувство на страх от оставане сам или отиване на публични места. Паническата атака често бива последвана от траен страх от нова атака.

Диагностични указания

Според тази класификация, когато настъпва пристъп на паника в установена фобийна ситуация, това се счита като израз на тежестта на фобията, на която трябва да бъде дадено диагностично предимство. Диагнозата паническо разстройство трябва да бъде поставена само в случаите, когато липсва която и да е от фобиите, посочени във F40.-.

За да бъде поставена със сигурност тази диагноза, трябва да са налице няколко тежки пристъпа на вегетативна тревожност за период от около 1 месец:

(1) в обстоятелства, където няма обективна опасност;
(2) пристъпите не трябва да са ограничени до известна или предвидима ситуация;
(3) между пристъпите трябва да има период сравнително свободен от симптоми на тревожност (макар че е честа предварителната тревожност на очакване).
Включва:паническа атака, паническо състояние.