Лена Лалчева - психологично консултиране и терапия

за записване на час 0889 07 39 36; 0877 07 39 36

Четене на мисли – 10 мисловни грешки

Четенето на мисли е една от най-често срещаните мисловни грешки, която предизвиква неприятни и мъчителни разсъждения и изводи у нас и която всички допускаме почти ежедневно. Четенето на мисли е когнитивна грешка, която не само че предизвиква негативни емоции, но и често води до недоразумения между хората, било то на работното място, на улицата и най-вече в партньорските ни взаимоотношения.

ЗНАМ КАКВО СИ МИСЛИШ!!!

talking

Петък е и всички в офиса са наясно, че днес е ден на неофициалното облекло на работното място. Дългата и уморителна работна седмица приключва и мислейки си за предстоящите почивни дни, хората вече са настроени на ваканционна вълна. Вие ще пътувате веднага след края на работния ден и сте решили да замените обичайния строг костюм, с нещо леко неглиже. Не сте сигурни обаче, дали не сте прекалили с ваканционното облекло и леко се притеснявате. В момента, в който сте извикани в кабинета на мениджъра на вашия отдел, вече сте сигурни, че изборът ви на облекло е бил една голяма грешка. По пътя към стаята през главата ви минават какви ли не мисли, убедени сте, че ще отнесете най-малко забележка заради неуместните си дрехи и сте сигурни, че още сутринта видяхте нотка на неодобрение на лицето на шефа си, свързано с начина ви на обличане днес. Вървейки и мислейки подобни неща, цялата еуфория и очакване на почивните дни се изпаряват, вече дори не искате да пътувате и настроението ви отива по дяволите. Ако се размине само с лека забележка, ще бъдете късметлия.

След не повече от 10 минути разбирате, че шефът ви вика само за да ви възложи нова задача за следващата седмица, която е изникнала току-що и не е могъл да ви я каже на вчерашната оперативка. Нито дума за дрехите ви, за уронване на престижа на фирмата с подобно облекло на работното място- дори може да се окаже, че всъщност много харесва цвета на панталона ви. Вие излизате от кабинета и се чудите как сте могли да се измъчвате за нещо толкова незначително и да пропилеете няколко минути в безсмислени притеснения.

Когато нещо е особено важно за нас, ние обикновено превръщаме важността му в задължителен критерии за всички останали. Само факта, че ние самите сме намерили облеклото си за леко неуместно, ни кара да мислим, че всички останали го виждат по същия този начин. Особено големи проблеми поражда тази мисловна грешка между хората, които се познават добре и са много близки, най- често между мъжа и жената в отношенията в двойката.

Ние можем да предположим какво мислят някои хора, понякога и с известна точност.

Ако обаче решим да прилагаме „четенето на мисли” с всеки, безпогрешно и през цялото време, настъпват неприятности.

В повечето случаи допускаме тази грешка, като заключаваме какво мисли някой друг въз основа на онова, което ние бихме помислили в същата ситуация, правим изводите си на база на някакво минало поведение, на недостатъчно данни или стигаме до онова заключение, което всъщност ни се иска да чуем.

ТИ ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ КАКВО МИСЛЯ И ОТ КАКВО ИМАМ НУЖДА!!!

images345Любимата когнитивна грешка на повечето жени! Тя очаква вечеря на свещи за отбелязване на първите шест месеца от както се срещат, скъпи бижута в червена кадифена кутийка или друг романтичен жест от страна на партньора си. Каква е изненадата, която получава, когато отново са в кварталната пицария /която всъщност е много добра, но все пак днес има специален повод/, липсва кутията с бижутата, а човека срещу нея гледа важният мач на екрана на телевизора. Цялата вечер е пропиляна, света се срутва отгоре й, тя иска да крещи, прибира се вкъщи и затръшва вратата, докато мъжът, който я изпраща се чуди какво е объркал и в какво точно го обвиняват. Нейната позиция е, че той е трябвало да знае, че тя очаква романтично изживяване по случай празника им. Неговата е, че това дори не е празник и той няма откъде да знае какво очаква тя.

В друг случай докато седите пред телевизора на дивана в края на деня, жената до вас неочаквано и неестествено мълчи вече повече от 15 минути. Вие сте наясно, че това е знак за евентуална буря на хоризонта и започвате да се чудите какво сте объркали. Когато се осмелите да попитате, се оказва, че сте минали с дистанционното през канала на любимия й сериал, знаете, че тя го харесва, но не сте сте се съобразили с желанието й да го гледа. Ако тя нищо не е казала, как ще знаете, че е искала да го гледа?- е резонният ваш въпрос в случая. Нейното мнение е, че вие просто ЗНАЕТЕ, че тя харесва този сериал, и СТЕ НАЯСНО, че иска да го гледа. Проблемът в отношенията ви е готов! И то само заради факта, че партньорът ви или вие самият си мислите, че човекът до вас знае какво мислите и от какво имате нужда!

Нека не се опитваме да четем ничии мисли- ако имате нужда от нещо, просто го кажете или попитайте. Истината е, че ние не притежаваме тази способност и можем само да предполагаме другият какво очаква от нас да кажем или да направим.

Ако имаме нужда от масаж на ходилата след целодневен маратон на високи обувки, е редно да го кажем, нали? Ако приятелят ви има нужда от още кърпи в банята, вие ще прочетете ли мислите му през стената или ще почакате той да извика? В крайна сметка, колкото и да сме разумни, все още не сме се научили на четем мислите на останалите- можем да се досетим понякога, ако нещо е очевидно, но не винаги. Така че, когато искаме или имаме нужда от нещо, нека просто го кажем и да избегнем кризите. И обратното- когато някой ни каже нещо, нека не се опитваме да четем в мислите му какво точно е имал предвид или е премълчал. Той е казал това, нека се задоволим с чутото и не се опитваме да измислим още нещо, което би ни ядосало, без изобщо да е проверено.

текст: Лена Лалчева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *