Лена Лалчева - психологично консултиране и терапия

за записване на час 0889 07 39 36; 0877 07 39 36

Умелите манипулатори, които взимат решенията в нашия живот

Ние ли правим сами своите избори или най-близките ни хора управляват решенията ни?

Случвало ли ви се е да правите някакъв избор, който всъщност усещате не като свой, но по  незнайни причини сте убедени, че така трябва да постъпите? Когато пред нас стои каквато и да е дилема, в повечето случаи мислим, че решението зависи само от самите нас. Доста често обаче се оказва, че взетото решение не е онова, което всъщност сме искали и се чудим какво не е наред.

Ако решението ви не е онова, което първоначално е изникнало пред ума ви, ако сте го взели след обсъждане с половинката или с важен за вас човек или ако нещо в този избор не усещате точно като свое, има вероятност в живота ви да има умел манипулатор, който да контролира действията ви и да взема решенията вместо вас.

manipulation2

Най- често това са партньорите или родителите ни, по-рядко децата. Като най-близките ни хора те не винаги са на нашето мнение и понякога техните желания и виждания се различават от нашите. Ако са по-силни и убедителни в спора и ако са достатъчно самоуверени, всеки един от тях би могъл да ни накара да променим решението си в полза на неговото, или да ни натрапи своето собствено виждане на нещата.

По този начин не само променяме решението си и приемаме чуждото желание като свое, а оказваме влияние върху целия си начин на вземане на решения и след години може да осъзнаем, че сме станали зависими от решенията на другия и собственото ни мнение вече не само няма значение, но и никой не го чува, нито го иска.

Обикновено хората, склонни да се подадат на подобен род манипулация са онези от нас, които винаги се съобразяват с другия. Онези, които са по-толерантни, по-търпими, по-зависими от това другия да се чувства добре. Обратно – манипулаторите в живота ни са по-властни и контролиращи, по-изискващи и независими от мнението или желанията на половинката си. Ако имате подобен човек в близкото си обкръжение, може би ви се е случвало до се извинявате твърде често, дори и когато не сте виновни /или поне не сте смятали така до преди той да ви натрапи усещане за вина/; може да се случва да променяте веднъж взето решение, след като видите, че то не съвпада с желанието на половинката и е възможно доста често да се чувствате некомпетентен или грешащ.

За манипулаторите не съществува разделение по пол или възраст – те могат да бъдат както тийнейджърът, облечен в защитна маска на трудната възраст; също болните ни родители, криещи се зад старостта си; а често и партньорът, който – учудващо! – винаги смята, че неговото предложение е най-правилно или удобно и за двама ви. А вие в желанието си да направите най-доброто за другия, обикновено се съгласявате с неговите желания и оставяте вашите собствени на заден план.

Ако споделяте живота си с манипулатор, най-вероятно той взима повечето решения вкъщи, а вие в повечето случаи се съгласявате с него, защото решението му е правилно. Обичайно неговият отпуск е определящ за това кога ще отидете на годишната си почивка или ще направите планирания ремонт; излизането с приятели зависи от деня на любимото му предаване и дори и вас да ви попитат дали сте свободни в четвъртък вечер, ще съобразите отговора си с неговите планове и желания. Доста често това става неволно и жертвата на манипулатора дори не усеща, че се е превърнала в „ти” и нейното „аз” е останало някъде по пътя на съвместния им живот.

excuse-me-two-people-one-talking-behind-computer-generated-image-49813287

И ако до известна степен подобен процес е обичаен в отношенията на повечето двойки, то манипулацията може да се превърне в натрапчива крайност, когато става въпрос за важни решения, отнасящи се до сериозни проблеми или променящи целия ни живот. В такава ситуация може да изпадне влюбената жена, която дотолкова обича партньора си, че е готова да подложи на риск здравето си и да прибегне до аборт в 4 месец от бременността заради нежеланието на половинката да стане баща. Умелият манипулатор изкусно убеждава, че виждаш ли, нейното неистово желание да стане майка всъщност няма да й донесе необходимото удовлетворение, а цялото раждане би било една грешка, която ще провали живота на всички около тях. Една жена, която винаги е подвластна на желанията на човека до себе си, би приела неговите думи за истина. Независимо, че тя самата най-добре знае кое и как би й донесло удовлетворение и че желанието й да роди дете е комбинирано с бащинство от любимия мъж и с възраст, пределно крайна за забременяване. Под влиянието на силни емоции и манипулативен партньор една такава  жена е заплашена от крайно, рисковано и почти опасно решение.

В друг подобен случай ревнуващ тийнейджър се скрива зад проблема „депресия” и иска майка си само за себе си, обвинявайки всеки неин партньор във всевъзможни пороци, с крайната цел да го отдалечи от майката, чието внимание би искал да е концентрирано само в себе си. Като всяка майка, търсейки най-доброто за детето си, тя постепенно би повярвала, че манипулативните думи  на сина й може би са верни…..? Може би тя самата, имайки нужда от близост и партньор не успява до край на вникне в истинските качества и мотиви на мъжете до себе си, но детето й има по-прозорливо виждане отстрани и неговата единствена цел е да я защити от некачествени връзки и използващи я мъже….? Една още по-страшна ситуация от предишната, тъй като ако влюбената жена все пак може да постави себе си пред партньора, то всяка майка поставя детето си дори и пред себе си.

Примерите, които можем да дадем са твърде много, за да описваме всяка отделна ситуация. По-важното е всеки да прецени за себе си той от кой тип хора е и – по-важното – от кой тип са най-близките му? Имате ли в компанията си манипулатори, които изкусно дърпат конците на вашия живот или взимате решенията си уверено и сами? И обратното – вие самият дали понякога не постъпвате като манипулатор и не поставяте ли себе си и собственото си мнение на първо място, пренебрегвайки мнението, желанията и живота на хората, които ви обичат?